Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Dobry den, mam zalozeny kvas z trniek a po tyzdni sa prudko spomalilo kvasenie pri 18°C. Kvas som zakladal nejako takto: zakvas som pripravil do dvoch 4 litrovych flias, 3kg trniek som umyl, prevaril, rozmliazdil, doplnil cukor cca 700g, 2L vody, zivnu sol 1 balicek a chladnomilne kvasinky 1 balicek. Po 2 dnoch skoncilo burlive kvasenie, tak som vybral 70L uz umytych trniek z mraznicky, pomliazdil a nalozil do 120L suda, dolial som cca 20L vody a dalsie kilo cukru a premiesal. Pridal som dalej dalsie kvasinky a zivnu sol, dolial som zakvas a uzavrel. Sud je na sponu. Burlive kvasenie zacalo do 10 minut od uzatvorenia. Nakolko sud bol plny len zhruba do 2/3, mozno aj menej, tak som sa vybral po dalise trnky do lesa. Tych dalsich 25L trniek som nasledne opat umyl, uz som ale nezmrazoval, i tak uz presli mrazom vonku. Pomliazdil som ich na totalnu kasu (to plati i pre tie prve trnky 70L). Dolial som dalsich 10L vody a pridal som dalaiu zivnu sol. Toto som dolial do suda po 2 dnoch kvasenia, premiesal a opat uzavrel na sponu. Burlive kvasenie pokracovalo.
A teraz po tyzdni je uz po burlivom kvaseni. Cez zatku vyjde narazovo cca 6 bubliniek 1x za minutu az minutu a pol. Chcem sa opytat asi ako dlho bude trvat este kvasenie. Cital som rozne nazory na dlzku kvasenia a neviem ako to vlastne je ak nastala zrazu taka zmena ze z kvasnej zatky pri burlivom kvaseni doslova fukal vzduch a zrazu uz len zopar bubliniek za minutu. Je to takto ok? Ako dlho moze trvat to stadium dokvasovania u trnky?
Dakujem
Karol