Docela mě zaráží nízka cukernatost meruňek, kterou tady většinou udáváte.
Založil jsem letos kvas z přezrálých padaných meruňek. Hmota rozmačkaných a zamíchaných meruněk byla dost hustá. Bez pecek bylo v sudu asi 130l kvasu. Ten jsem naředil 2l vody bez cukru a přidal vinné kvasinky Schimansky.
Refraktometrem měl kvas před naředěním 18.5 brix
Po necelém týdnu kvašení při 18°C prokvasil na úroveň 10brix. Poté jsem sud s těsníci sponou uzavřel pod kvasnou zátku.
Věřím tomu (nemám vlastní zkušenost) že přídavek cukru nezpůsobí ostrost pálenky, to si pohlídáte správně odděleným úkapem. Ale nemůžu se zbavit obavy, že přidáním 2kg cukru, respektive cca 1,2l 100% lihu mi nenaředí 6-8litrů 50% pálenky s aromaty. Na Deslíkovi (kde se vede seriózní diskuze) se sice zmiňuje, že více alkoholu, více maceruje aromata. K tomuto přesvědčení jsem ale ještě nedozrál.