Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jiný kraj, jiný mrav, jiné chutě a zvyky … vše zavisí na zděděné tradici.

K odkazu 1) – zde se jedná o prostou destilaci v konvici na mléko a jako „koncovka“ je použit vzdušný chladič, realizovaný propojenýma baňkama … předek, úkap se odděluje tím, že se opatrně topí a po dosažení teploty kolem 78°C se vše, co se nachytalo v baňkách, odstraní (vymění se baňky kde jsou nějaké záchyty …). Někdy se dokonce do cca 65°C míchá obsah v otevřené destilační nádobě a teprve poté se uzavírá. Tím se redukují složky úkapu na minimum!!
Potom se již jímá vlastní pálenka. Zde se potom projevuje efekt, že čím vzdálenější baňka, tím by měla být koncentrace alkoholu větší, dříve totiž zkondenzují páry s nižším stupněm koncentrace alkoholu… o provařování kapaliny v jednotlivých baňkách zde nejde, protože vstupní trubka končí krátce pod víčkem (nesahá až ke dnu!!). Tak si lze doma, relativně jednoduše a bez spotřeby vody na chlazení, vypálit pár litrů kvasu.
Je to sice primitivní způsob destilace, používal se již v časech začátku destilatérství, ale čas od času jej někdo opráší a pochlubí se na netu.

K odkazu 2) – do třetí minuty je to opět prostá destilace, doplněná zachycovačem přestřiků a s vodním chladičem. Sestava je dokonce vybavena i teploměrem ve varné baňce. Potom je ukázán systém se vzdušným chladičem se soustavou baněk (ten byl u předchozího bodu…). Od zhruba poloviny příspěvku, porovnává dotyčný různé způsoby pálení, obvyklé v dané lokalitě … přiznám se pro mne již nezajímavé.       
Jako kuriozita je to jistě zajímavé, v domácím prostředí i použitelné, samozřejmě si to musíte sám osahat a naučit se s tím pracovat.
Já sám bych asi zůstal u tradišní sestavy, tak jak ji používali již naši dědové (bez doplňujících různých zachytávačů). Tam alespoň víte na čem jste a co vám zrovna teče. Samozřejmě i zde se s tou aparatůrou musíte naučit zacházet.

Pálenkám zdar.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika