Pálení > 3D pálení
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.228.252 (?) 15.1.2019 21:08 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Záleží proč budete destilovat potřetí.
Něco se zvrtlo?
Pokud ano, tak záleží co.
Když jste nedobral úkap, tak ano, budete ze začátku odebírat.
Když utekl dokap a úkap byl v pořádku, tak asi nebude nutno ho brát znovu (nebo maximálně pár kapek) a budete hlídat dokap.
Pokud od každého trochu, tak musíte znovu hlídat oboje.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ (1129) - xxx.xxx.223.242 (?)  10.2.2019 11:54 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bejt vámi, vyleju to všechno.
... anebo se začněte ptát smysluplně. Těch 6 velkých panáků je předek z 2 kubíků a nebo 10 litrového kýble? končil na 30% znamená, že kapalo 30% ní (a tím jste končil před dokapem) a nebo jste přetáhl dokap tak, že zlaté jádro jste naředil tak že dokapem spadlo z 70 na 30%?
"píšete tady 3 rovnice o 20 neznámých"
SfK.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.112.16 (?) 10.2.2019 14:09 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Odchytněte 0,05l - půl deci a ochutnejte, pokud to není pitné tak vylijte a další půl deci. To by mělo být již podstatně lepší-pitelnejší. Pokud toho dáte pryč moc tak ztrácíte aroma. Kdy končit?
Lihovitost toho někdy moc neřekne. Jezdím již více než 30 let téměř každoročně do oficiální pálenice. S paličem jsem domluven. Jakmile se blíží lihovitost cca 45 % tak u každého odměřeného litru nechám okapat prst výtokem z měřidla. Toto olíznu.Chuť musí být dobrá. Pokud se mi nepozdává a je trpká dávám natečené ihned mimo a to co bude následně téct chytám do další nádoby. Následně se znova okoštuje.Někdy se to smíchá, jindy to mám na mazání kolenou.
Ukončil jsem pálení za ty roky nejdříve ve 43 %, ale byl taky rok, kdy jsem končil u 32%, i palič se divil. Každý kvas i rok je jiný.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ (1129) - xxx.xxx.223.242 (?)  10.2.2019 18:38 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
jak říkám, není jasné jak velkou máte vsázku do kotle, a jak určujete jakou hodnotu.
Předek u 3D asi nebude, ale kdo ví, když jste neuvedl z kolika kvasu ty 3 dcl byly. A zadek je otázkou jestli máte lihoměr v nádobě se vším a nebo v epruvetě. Podle toho jak blbě se ptáte, tuším že epruvetu nemáte a tudíž pokud do jádra nakape zadek tak, že jej naředí z nějakých 60+ na 40%, tak je to na vylití (a nebo jako okena...).
SfK.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)  12.2.2019 10:29 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
kde se dá najít tento odkaz chtěl bych to vyzkoušet
Při té 3D by nebylo od věci vyzkoušet dát do kotle spolu s pálenkou zavařené ovoce dle původní pálenky (meruňkovice - meruňky, atp.). Bylo zde uvedeno 2 sklenice 7 dcl na 10 l pálenky.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)  12.2.2019 12:22 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
kamaráde tak kopě automatické pálenice jsem pročetl ale nic takého tam není
Při té 3D by nebylo od věci vyzkoušet dát do kotle spolu s pálenkou zavařené ovoce dle původní pálenky (meruňkovice - meruňky, atp.). Bylo zde uvedeno 2 sklenice 7 dcl na 10 l pálenky.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.64.137 (?) 12.2.2019 15:35 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přeposílám konverzaci:
….. a naopak, kdyz je problem, tak radeji zastavit na 25 a dohnat to pri 2D. Ja treba kdyz se nepovedly boskve, pridal do lutru na 3D broskvovy kompot. I tak se da docela dohnat nejaka ta chyba v kvasu.
Zdravím Honzo. Kolik kompotu na kolik lutru jste dával? Je to pro mne aktuální potřebuji dát chuť do merunkovice..
Daval jsem asi 2 kompoty (700ml) na 10 litru lutru. Uplne jsem broskve rozmackal na kaši a dostalo to krasne vuni i chut.
A jak dlouho jste to maceroval? .
Nemaceroval, asi po hodine jsem to zacal varit, ale macerace by tomu urcite pridala.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ (1129) - xxx.xxx.177.226 (?)  11.2.2019 20:22 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vemte si takový lihobenzin jako je E85. Protože některé nežádoucí aromatické složky mají stejnou nebo blízkou kondenzační teplotu, tak je destilací prostě neodstraníte. Naopak ale zase se můžete ochudit o vůně a chutě, které zvyšováním lihovitosti ztratíte. Každý aparát se chová jinak a pak taky s každým jednotlivým kvasem se musí zacházet individuálně podle jeho vlastností. Proto dobrý palič ochutná i mač předtím, než jej do kotle leje, aby měl představu jak postupovat. U Vás nevíme na čem pálíte, co pálíte a jaký chcete dosáhnout výsledek.
SfK.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.40.230 (?) 13.2.2019 18:28 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Podle mně většinou není. Pokud je kvalitní 2D- pálí se do 50 %. V produktu z 2D je dostatek voňavé a chutné složky. Takto vyrobený alkohol je podle mně nejlepší.Pokud je výsledek 2 D nedobrý - něco mi vněm vadí, tak destilace 3D z něj udělá většinou víceprocentní alkohol. Tento alkohol může být pitelný a kvalitní, ale ovocný destilát z 2D je více ceněný. Výsledek z 3D bývá většinou už málo voňavý, protože ze špatným předkem a zadkem vylijeme i ty zbývající voňavé složky. Jako čistý přírodní líh je ovšem použitelný. Já se snažím vytáhnout z z 1D, 2D, 3D i 4D co nejvíc alkoholu. Získám tak pitelný ovocný destilát a od 3D další alkohol, pro které mám jiné použití. Jinak souhlasím, každý aparát je jiný a chove se jinak.
Připojit reakci
|
|
 |
|
|
 |