Meruňkový kvas doporučuji zakládat najednou z dobře zralých až přezrálých plodů samozřejmě, že bez hniloby a plísně. Plody je třeba jakýmkoliv způsobem pomačkat (pozor na poškození pecky), protože jedině tak máme jistotu, že ve kvasu není vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Pro jistotu doporučuji na 100 kg cca 2 kbelíky velmi studené vody a 1 kg cukru. Často se stává, že se plody sbírají při vysokých venkovních teplotách, a proto je zapotřebí kvas chladit 2 L PET lahvemi s ledem, aby se dosáhlo optimálně 17 °C. Pokud se to brzy nepodaří, nastane bouřlivé kvašení, které silně poškodí vůni budoucího destilátu. Je to způsobeno tím, že silný vývoj CO2 vonné komponenty snadno vystripuje. V období vývoje oxidu uhličitého není nutné, pokud je ve kvasné nádobě alespn 25% volného prostoru, kvas nějak před vzduchem chránit, protože to obstará CO2, který je těžší nežli vzduch. Jeho vývoj můžete snadno zkontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, pokud po cestě k hladině zhasne, je vše v pořádku. Po nějaké době však vývoj CO2 začne ochabovat a v tuto chvíli doporučuji kvas uzavřít PE folií a zatáhnou gumicukem. Předpokládaná doba kvašení při 17 - 18 °C je asi 5 - 6 týdnů. Meruňkový kvas nepatří mezi stabilní kvasy, a proto je třeba hned po vykvašení (svíčka u hladiny stále hoří) přikročit k procezení kvasu přes "králičí pletivo", čímž se odstraní pecky a vzhůru do palírny, tam na to už není čas. slosar-petr@seznam.cz