Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ono to v mém případě není dáno tím, že bych neměl chladný sklep. Jen se mi tam to ovoce nechce snášet a pak zas po vykvašení vynášet ven. Je to podle mých zkušeností zbytečná práce.
*
Doplňování ovoce, postupně spadnutého nebo sklizeného do sudu taky samozřejmě dělám. Není na tom vůbec nic špatného. V průběhu bouřlivého kvašení lze s kvasem prakticky dělat cokoliv...
A až po jeho přejití sudy sliju do plna a nechám pod bublátkem dokvasit.
*
Jen si vážím u letních kvasů příznivé teploty pro kvašení a nikdy mně nenapadlo je chladit. Naproti tomu u pozdních zimních kvasů jsem kdysi dělal dost rozsáhlé pokusy s jejích ohříváním el. ponornými ohřivači a nedopadlo to dobře. Výsledky vůbec nebyly úměrné vložené námaze. Proto jsem skeptický i ke chlazení. Je to použitelné jen ve viceméně laboratorních podmínkách.
Rafael