Chlazení tanků s velkými objemy (např. vína) kvůli exotermnímu ději ing. Šlosar zřejmě neměl na mysli. Skutečně jde o to, že ne všichni mají podsklepené domy nebo klimatizaci v garáži a místnost s vhodnou teplotou, kde Vám navíc žena bude sudy tolerovat, prostě není. Neumím posoudit, jak by vypadal destilát ze 2 sudů sudu vedle sebe - jeden bez ledových PETek a druhý bez nich. Nicméně já, při teplotách nad 20 st. sudy tímto způsobem ochlazuju a zdá se mi, že to - alespoň na teplotě kvasu rukou - poznat je . Protože do sudů dávám jen ovoce, které samo spadne - vím, není to zcela správné, ale jinak to nejde - musím otevřít sud častěji než pro ledovou láhev. Je zde část paličů, kteří kvasem cíleně a pravidelně míchají, velmi si to pochvalují. To dost dobře nejde bez otevření sudu. Dvousetlitrová nádoba si sice umí udržet teplotu, ale když do ní dáte přes den sebrané teplé ovoce a ono navíc začne kvasit, tak si teplotu udrží, pohříchu však příliš vysokou. Chladit durancie asi nemá smysl, ale v době kvašení třešní či meruněk často není chladno ani v noci.
Používám i opačný postup a v zimě přitápím PETkama na špagátě s horkou vodou potopenýma do kvasu (a železem uvnitř, jinak plavou).