Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pro me je kybl o objemu 30 litru projevem diletantstvi ohledne vyroby palenek.

Jaky to ma ucel, sypat kyble o objemu 30 litru postupne a pak to vypalit vse najednou? Nebo chcete tvrdit pane, ze palite po 25 litrech kazdy kybl zvlast? Kdyz palim, tak v okoli zadna pestitelska dvoukotlovka se surovinovym kotlem na 30 litru neni. Veznou me vzdy minimalne 100 l.

A proc bych nemohl delat to same ve dvoustovce becce? To co pisete, dela mnoho lidi i ve velkem.

Letos merunky sudy 120 + 150 l, kazda merunka prosla rukou - vyloupnout pecku, zaroven rozmackat na "sracku".

Trnky, 2x 120 l klasika modry sud s preciznim vikem a tesnenim. Kazda trnka zbavena kostky, pripadne zbavena stopky, ale padavky maji malo kdy. Pak do sudu vratit v tkanine cca 10 % kostek na vyluhovani. Aplikace zivne soli a kvasinek od BS. V prubehu mereni cukernatosti, po zastaveni kvaseni pred 3 tydny znovu rozkvaseni po mereni cukernatosti a pridani vody + vyziva, kvasily skoro 14 dni znovu. Kazdy den upousteni CO2. Tim zajistim, ze nepotrebuji kazit vika vrtanim "direk" na hloupou vodni zatku. Pokud je nutne otevrit sud, pred zavrenim skruzi az do vypalu po dokvaseni doplnuji cisty CO2 z tlakove lahve.

Durancie, kazda projde taky rukou, kontrola plasnivosti, zralosti a zbaveni stopek. Nedovedu si predstavit, jak zbavit duranciu pecky aniz bych ztratil 10-15 % duziny, pokud nemam odpeckovac. Navic kdo scezuje kvas pred odvozem do palenice, tak nemusi u trnek a durancii kostky resit, protoze z 90 % zustanou na dne becky.

Pak se kvasem pravidelne micha, ochutnavam, cicham pokazde kdyz sundam viko, po dokvaseni nemam zadne oschle, plesnive a jine utvary v podobe kolace. Kdyz kvas zacina zbytecne moc vrit, chladim namrazenyma PET lahvema, sud musi byt po celou dobu kvaseni na pohmat chladny...

Vite pane, proc bych mel mit X malych sudu, kdyz poridim modry potravinarsky sud 200l od jablecne stavy s tesnenim a stahovaci skruzi za 400,-. Kdyz budu kupovat 6x30 l soudek, tak zaplatim minimalne 3x tolik.

Puvodne jsem nechtel reagovat, ale to se obcas uz nedalo cist, jak si myslite, ze to mate jedine Vy OK a ostatni to jen nasypou do kubikovych nadrzi a pak LIAZkou zavezou do palenice s kotlem o kapacite 1200 litru...

Nevim odkud jste, ale tady na Slovacku to tak dela na dedine kazdy, trnky a durancie nesklizi trepaci a nebo buldozerem, ale ve volnem case jde do humna a sbira co je na zemi, pripadne ke konci zralosti dotrepe zbytek - ktery by tam jinak zustal az do jara a zhnil.

A s tim melasovym lihem jste totalne mimo, nevite vubec o cem pisete. Jeste napiste, ze pridavate cukr a muzete to zabalit.

Takove recicky dokazou pobavit, pak to jeste vypalte nekde v nejake samo-domo palenici a nebo prohnat narychlo nejakou kolonou a mate tuctovy lih, ktery tady pali doma pomalu kazdy moravak.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika