Předně se naučte diskutovat slušněji a lidi s jiným názorem neoznačujte jako trotly, já to taky nedělám, třebaže si o Vás mohu myslet své. Nepopárám, že kvas bez křísu je lepší. Staletí se kvasy připravovaly a připravují i s peckami a jádřinci, bez pektolytických enzymů a lidstvo nevymřelo.. Jistě, enzym i čistá kvasinková kultura je dobrá věc, odstopkování taky. Ale švestky nelze nasbírat naráz všechny, durancie nelze odpeckovat, jablka nelze odstopkovat. Přesto umí dát destiláty excelentní. Dodrží-li se technologický postup při destilaci, je strašení kyanovodíkem a metanolem ničím nepodložený mýtus.
..., že pokud se naháže posbírané ovoce do sudu, trošku to tam naseká nějakým rýčkem, zasype cukrem (není třeba) a přikryje víkem, pak mu, ano, to také vykvasí. Ano s tím souhlasím. Ostatně většina lidí to s úspěchem praktikuje a plísně bakterie ani hniloba jim kvas nežerou.
Jestli umíte číst, jistě jste si všiml, že jsem nikdy nenapsal, že plesnivý a shnilý kval lze v pohodě vypálit. Tvrdím, že blánu křísu (což není totéž jako hniloba a plíseň) lze odstranit a kvas vypálit. Ať se přihlásí pěstitelé, kteří na povrchu svého meruňkového či hruškového kvasu nikdy tu bílou blánu křísu nenašli a pokud ano kvas okamžitě vylili.