Vetsinou uz to moc neprokvasi, nepocitejte, ze spadne hodnota treba o polovinu, pohne se o desetiny a smitec. Ted jsem palil zluty myrobalan, na zacatku cukr v ovoci cca 15 brix (+ bileho cukru, necele 2kg) a prokvasil od 25 srpna jen na 7-8 brix (cira stava) a vyteznost z jedne becky, cca 100 litru cca 8,5 litru absolutniho lihu (cca 16 litru 50,5 %). Teplota kvaseni 15-18 °C. Pred tremi tydny nez jsem hlasil termin se "nakazil" pri michani kvasinkama BS10, opet se velmi nepatrne rozkvasil a za tri tydny nespadl o vic jak 0,5-1 brix dolu, ted uz par dni nekvasil vubec (mel jsem becku se skruzi a gumovym tesnenim, kazdy den jsem upoustel tlak CO2 - monitoring kvaseni).
Tos tak.
Kdyz odbocim - tak zacinam mit osobni teorii, ze kvasy, ktere z durancii a podobne cukernateho ovoce (nad 17 brix) dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem v prubehu kvaseni a tim padem proces kvaseni porad jakoby pokracuje.