Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Informací se dá najít hodně, až se v těch teplotách a prodlevách člověk ztrácí, taky jsem si tím prošel a vyšel mi z toho postup, který mám už vyzkoušený, tak ho sem pro ušetření práce ostatním napíšu:

Použil jsem ten "základní" ječmenný světlý slad plzeňského typu, ve sladovnách se dá koupit už i přímo sešrotovaný. Na 35 kg sladového šrotu jsem použil 160 lt.vody (sladoval jsem nadvakrát, půlku sladu do 80 lt), v literatůře se uvádí poměr sladu a vodu 1:3 až 1:5.

V kotli se ohřeje voda na cca 38°C, do ní nasypeme šrot a intenzívně mícháme 15-30min. Pak za stálého míchání ohřejeme na cca 53°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 30-45 min. (čím delší je prodleva na těchto dvou teplotách, tím lépe se ve vodě rozpustá škrob ze sladu - vapadá to jako mlého se zbytky obilí). Pak za stálého míchání ohřejeme na 63°C, na teplotě výdrž min 30 min (na této teplotě enzym beta-amyláza mění až 80%škrobu na maltozu, sladina začne hnědnout). Pak za stáleho míchání ohřejema na 70°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 15-30 min, pak ještě v klidu dalších 30 min (na této teplotě enzym alfa-amyláza mění zbylých 20% škrobu na maltozu a dextriny, teplota nesmí překročit 75°C protože tato teplota zlikviduje beta-amylázu, čím delší prodlevy na teplotách 63 a 70°C, tím víc maltozy, tzn. tím větší následný výtěžek alkoholu). Sladinu necháme sednout a při teplotě asi 60°C přecedíme do bečky ve které to má kvasit (já jsem získal 147 lt. přeceděné sladiny).

Do sladiny jsem dal 20g kyseliny citronové, v literatuře se uvádí 1g na 10 lt.sladiny. Až to schládne na cca 25°C (určitě pod 30°C) pridáme kvasnice, do kýbla dáme pár litrů sladiny, přidáme dvě lžíce cukru a kvasnice a asi za hodinu vylejeme do sladiny. Já jsem dal 6 kostek kvasnic po 42g, v literatuře jsem našel 5 kostek na 100 lt.sladiny, nebo kdo má možnost tak použít pivovarské kvasnice. Kvasí to velice bouřlivě, v mém případě 4 dny, v literátuře se uvádí 3-7 dní, když to přestane kvasit, tak ihned vypálit.

Hodně to pění, takže první pálení musí být velmi pomalé a opatrné. Pálil jsem 3x (jak se sluší na "pravou" Irskou whisky), ve výsledku jsem získal 11,5 lt. 69,5% alkoholu, to jsem zředil na 64% protože tak má Irská whisky tři roky zrát v dubovém soudku.

Nemám dubový soudek, tak jsem ho "nahradil" tak, že jsem to nalél do 20 lt demižónu (který je tudíž téměř poloprázdný) a přidal tam třísky z dubu, které jsem předtím převařil (taky nalezeno na internetu). Zatím je to výborné, průběžně ochutnávám,  whisky mám rád a v tomto je whisky znát. Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika