Vážení účastníci diskuze,
že bude množství cukru výbušným bodem mého příspěvku, to jsem očekával. Proto jsem nabídl dva návody, přičemž ten druhý byl vlastně náhodným výsledkem sešlých surovin a konkrétního určení pálenky na bylinné likéry atd. A myslím si, že pozorný čtenář si mých zásadních poznámek, stejně jak diskutující Macek, všiml. Můj příspěvek byl především motivován prezentovanými dotazy a reakcemi ostatních diskutujících. Osobně se domnívám, že účastníci diskuze neměli zájem jen o výrobu destilátu z prvotřídního vína, a to ať už z vlastní úrody, vlastní výroby z nakoupených hroznů nebo ze zakoupeného vína. Pálenka by to měla být či mohla být vynikající, čemuž by odpovídala i cena blížící se cenám komerčně vyráběných destilátů, např. pod označením grappa. A pokud je někdo milovníkem vínovice, tak proč ne.
Ruku na srdce: kolik lidí, kdo pálí vínovici ze skutečně kvalitního vína, ve svém okolí znáte? Možná se mýlím, ale většinou tehdy, když se s vínem nedá už nijak lépe naložit! A nebo jde o jakési zpracování "druhodných surovin". Já vínovici, v podobě jak jsem popsal v předchozím příspěvku, používám pouze jako surovinu k dalšímu použití. Ale nemyslím si, že je vzhledem k množství použitého cukru nevhodná k "přímému konzumu". Ani si nemyslím, že by byla horší než základní surovina v běžných konzumních lihovinách!
Howgh.
Zdeňa z Moravy