Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Destilovať v medi, alebo antikore
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

surpriseChjo.. Měď, nerez..Měď je dobrý  vodič, ale uvolňuje látky(někdo řekne že jsem blbec, že se  to nemůže stát, když ji propláchne octovou  vodou-kecy).. Kotel z  mědi je ideální.. Pokud je z nerezu,  tak se tam dává plech z mědi jako katalizátor.. Chladič jedině  z nerezu..Já osobně  uznávám sklo..To žádný kov neobsahuje a je jasně daná i jeho čistota..Chladiče z něho jsou  dokonalé a osobně používám zesílený kuličko-spirálový už několik  let..Kotlík mám nerezový s mědí..

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 13:03, počet návštěv: 18553
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 700 lit. slivkového kvasu, ktorý budem páliť v ofi. páleneci. Rozhodujem sa medzi klasickou medenou dvojkotlovou súpravou a antikorovou kolónou. Mám záujem o kvalitný výsledok s lahodnou chuťou, jemnosťou a prílemnou slivkovou arómou.  Čo mi prosím poradíte? Ako to robíte Vy?  Kto vie niečo o pridaní medeného plechu do antikorového kotla za účelom zlepšenia kvality výsledného produktu? Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (162) - xxx.xxx.100.238 (?)
10.9.2012 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to jedno. Přítomnost nebo nepřítomnost kusu mědi v aparatuře je až to úúúplně poslední co rozhoduje o kvalitě produktu. Pokud vůbec.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.9.2012 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.151.61 (?)
3.10.2013 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď je v destilační aparatuře k vůli tomu, že měď na sebe váže síru, která se během pálení kvasu uvolňuje...

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.91.139 (?)
9.1.2019 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď má naprosto zásadní úlohu při zachytávání některých látek přítomných v kvasu a hlavně při redukci acetaldehydu (který pálí a škrabe v krku) zpět na ethylalkohol. Opačný účinek má zinek, který nesmí s kvasem vůbec přijít do styku, protože katalyzuje oxidaci ethanolu na acetaldehyd.
S mědí musí být v kontaktu s párami a její povrch musí být dostatečný, aby uchránila ethanol před oxidací.
Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem, nebo kyselinou (octovou, citronovou, chlorovodíkovou,...)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.19.119 (?)
9.1.2019 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem…
za horka vodíkem … ano to je určitě ten „nejpoužívanější způsob při čištění pěstitelských pálenic“ u nás …;-) … s ostatním nemám problém!!

Hezký den...

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke své hanbě se musím přiznat, že nevím o tom, že by měď redukovala acetaldehyd na ethanol, nicméně mi chemický cit říká, že pokud tato reakce opravdu existuje, tak 100 °C na to nebude stačit, rád se poučím, napište mi prosím zdroj této informace. Pozinkované nádoby se opravdu používat nesmějí, protože kvasy jsou vždy kyselé a povrch pozinkovaných nádob leptají, tzn., že se soli zinku dostávají do vodného roztoku. To, že by zinek katalyzoval oxidaci ethanolu? Nevím, prosím o citaci literatury. Je mi známo, že se ethanol dá oxidovat na acetaldehyd pomocí CuO, ale teplotně to bude opět určitě výše, nežli 100 °C. Měděné prvky v aparatuře jsou vskutku vřele doporučovány, ale z jiného důvodu. V polovině sedmdesátých let minulého století se díky raketovému rozvoji plynové chromatografie podařilo identifikovat ethylcarbamat NH2COOC2H5, sloučeninu, která je podezřelá z kancerogenity. Bylo zjištěno, že na meděných prvcích v aparatuře se tato "údajně nebezpečná molekula" zachycuje. To je ten důvod a já to nepodceňuji. Ovšem logicky neumím odpovědět na otázku, jak je možné, že desítky generací před námi, které našly zálibu v peckových destilátech neumíraly na rakovinu více, nežli v oblastech, kde se tyto destiláty běžně v takovém množství nekonzumují. Je mi známo, že v rámci EU byla v různých zemích rozdílná norma na obsah této sloučeniny. Např. u nás 0,4 mg/1 laa, ve Francii 1,0 mg/1 laa. Vítám, že tato podivná norma byla zrušena a stále žádám naše poslance, aby se podmínky domácího pálení a používání cukru do kvasů konečně sjednotili. Varuji všechny, kteří vlastní měděné aparatury před použitím kys. chlorovodíkové, k jejímu čištění, reaguje s mědí docela živě. K použití H2 k redukci CuO se nechci vyjadřovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.228.252 (?)
9.1.2019 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaký vzoreček těchto reakcí by nebyl?

Děkuji.

Jinak je to na úrovni JPP (jedna paní povídala), protože dle mých (chabých) vědomostí je to přesně naopak, Měď se používá jako katalyzátor k oxidaci (např. ethanolu) na aldehydy (např acetyldehyd). Navíc, aby to fungovalo v nějaké větší míře musela by ta měď být v poněkud jiné formě než je hladký plech...

Měď se (podle mě) používá, protože dřív prostě žádný jiný vhodnější materiál nebyl a i dnes má v tomto oboru výhodu hlavně v tom, že se s ní dobře pracuje. Jinak se používala i keramika a sklo, dnes nerez.

Dle mého daleko větší roli než materiál aparatury hraje kvalita suroviny, jak se povede kvašení a snad nejvíc to, jak to tahá palírník - hlavně konce. Některí se dají umluvit a tahají hodně, jiní mají nějakou stavovskou čest a nedají se umluvit k tlačení na pilu, případně alespoň poučí o důsledcích. První jsou obllíbeni kvantitáři, kteří jsou rádi jak jim pěkně nateklo, ale že po hltu člověk ještě půl dne brká kde co, to jim nevadí... Druhé zase mají raději ti, kteří jsou si vědomi toho, že třeba zrovna ten rok to z různých důvodů není s ovocem / kvašením nic moc a vědí, že palírník jim to nezrasí ještě víc a naopak z toho vytáhne to dobré nebo alespoň přijatelné a netlačí zbytečně na pilu. 

Přijít do pálenice s nevykvašeným jehličím (no dobře, přeháním, ale občas se jeden diví, co všechno se dá do bečky doslova smést) a pak to nechat vyždímat jako v tatramatce nebude cesta k mlaskavému destilátu ani kdyby se pálilo v mědi na druhou na měděných polínkách s měděným komínem.

Ale, jak píši, mé znalosti jsou v chemii chabé, v palírnách a kvasech regionálně a délkou mého rozumobraní omezené a rád se nechám poučit.

japa

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.34.115 (?)
10.1.2019 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až na ty nepodstné oxidace?, si myslím totéž.

Rafael.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918554
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů