Tak nějak po ethanolové aféře (z našeho kraje) jsem také propadl panice ze strachu o zdraví. Takže nechávám slivovici i odvětrat i protáhnout ultrazvukem. Tu "kavitaci" si představuju jako protřepání coca-coly, akorát se třepe trochu rychleji (40 000x za vteřinu) a místo bublinek CO2 unikají plyny jako methanol. Rozdíl na čerstvé pálence rozpozná i úplný laik a také více chutná i ženám. Za jak dlouho ji chuťově dožene nešejkrovaná jsem netestoval. V každém případě ultrazvuk neublíží, pokud se to nepajcuje zbytečně dlouho (pak se vytřepe i část toho dobrého). Já mám doma opravený vyřazený průmyslový generátor 40 kHz a vysoký výkon pouštím do sonotrody zapíchlé do hladiny slivovice v nerez hrnci. Nemám tedy ultrazvukovou čističku (vanu) ale je to jedno. Kdybych nepálil v certifikované pálenici, ale doma, určitě bych ten ultrazvuk nevynechal. Ovšem tím nechci hanit léty prověřené kolony po prarodičích (myslel jsem spíše na studentské samo doma).
Dobrou slivovici ale dělá páleničář. Pokud ten to nezvládne a přikape tam nějaký hnus, ultrazvuk jen trochu poopraví.
Závěr: Při koštování se sousedy patřila ta moje (po ultrazvuku) mezi ty lepší, ale nikdy nebyla absolutně nejlepší. Tak možná letos... :-)