Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ovocné vosky jsou složité organické molekuly s vysokou molekulovou hmotností, které se do destilátů dostávají ve stopových koncentracích díky azeotropii. Jsou velmi vyhledávané a ceněné zvláště v kosmetickém průmyslu, ale v palírnách, které jsou vybavené kolonami, způsobují značné problémy neboť se v těchto zařízeních usazují a zneprůchodňují patra a zvyšují tlak v zařízení. Jsou rozpustné ve zředěném roztoku hydroxidu sodného. V ovocných destilátech precipitují již při koncentraci kolem 45%. Vzhledem k tomu, že výrobci ovocných destilátů dodávají na trh své výrobky s koncentrací 40%, musí tyto sloučeniny odstranit, aby se výrobek nezakalil. Dělá se to tak, že se surový destilát ochladí na - 15 °C a pak zfiltruje na kalolisu. Tento postup je ovšem u malovýrobců neaplikovatelný, protože nedisponují zařízením s velkou filtrační plochou. slosar-petr@seznam.cz