Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Věřím Vám, že to tak přesně probíhalo. Napřed jste oddestiloval největší podíl ethylalkoholu (lihu) a pak se to stalo. Začal se objevovat modrý destilát. K čemu došlo? Koncentrace lihu klesla a začala se projevovat vyšší koncentrace kys.octové, která měděnou aparaturu lehce napadá za vzniku hexaaquoměďnatého kationtu (octan měďnatý), který je vždy modrý. Je velká pravděpodobnost, že namodralost destilátu zmizela sama, ale Váš dotaz se tím nevyřešil, protože se tím přítomnost jedovaté mědi neodstranila. Modravost s velkou pravděpodobností zmizela proto, že došlo k redukci měďnatého, vždy dvojmocného modrého kationtu na jednomocný, který je bezbarvý, ale měď původně v systému rozpuštěná pochopitelně nezmizela. Rozhodně bych doporučoval přidat, řekněme do 10 ltrů 50% destilátu polovinu kávové lžičky jedlé sody rozpuštěné v 50 ml velmi studené vody, řekněme do max. 10°C, jinak dojde k hydrolýze za vzniku uhličitanu sodného, který by destilát chuťově zničil. Myslím, že Váš švagr měl máč uložen při nižší teplotě, protože týden v případě naložených švestek nehraje roli. Dejte prosím vědět, jak to dopadlo. slosar-petr@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika