Věřím Vám, že to tak přesně probíhalo. Napřed jste oddestiloval největší podíl ethylalkoholu (lihu) a pak se to stalo. Začal se objevovat modrý destilát. K čemu došlo? Koncentrace lihu klesla a začala se projevovat vyšší koncentrace kys.octové, která měděnou aparaturu lehce napadá za vzniku hexaaquoměďnatého kationtu (octan měďnatý), který je vždy modrý. Je velká pravděpodobnost, že namodralost destilátu zmizela sama, ale Váš dotaz se tím nevyřešil, protože se tím přítomnost jedovaté mědi neodstranila. Modravost s velkou pravděpodobností zmizela proto, že došlo k redukci měďnatého, vždy dvojmocného modrého kationtu na jednomocný, který je bezbarvý, ale měď původně v systému rozpuštěná pochopitelně nezmizela. Rozhodně bych doporučoval přidat, řekněme do 10 ltrů 50% destilátu polovinu kávové lžičky jedlé sody rozpuštěné v 50 ml velmi studené vody, řekněme do max. 10°C, jinak dojde k hydrolýze za vzniku uhličitanu sodného, který by destilát chuťově zničil. Myslím, že Váš švagr měl máč uložen při nižší teplotě, protože týden v případě naložených švestek nehraje roli. Dejte prosím vědět, jak to dopadlo. slosar-petr@seznam.cz