Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

To je samozřejmě pravda, že hustota je závislá na teplotě, většina hustoměrů je kalibrovaná na teplotu 20 °C, takže je-li teplota vytékajícího destilátu vyšší než-li 20 °C, ukazoval by lihoměr vyšší hodnotu objemových procent lihu. Ovšem o nějakém významnějším zkreslení můžeme mluvit až při teplotách nad 25 °C nebo 15 °C, kdy by zase lihoměr ukazoval citelně nižší hodnoty, než-li jsou ty pravdivé. Budete se možná divit, ale chutě a vůně jdou ruku v ruce a vůbec neplatí, že jsou frakce, chcete-li % lihu kdy vytéká z kolony jen líh. Moje zkušenost je taková, že neobyčejně voňavá frakce jde již od 76,5 °C v hlavě kolony (toto platí především pro třešně, višně, meruňky a miralelky a také platí pořadí, ve kterém jsem to napsal), chutě jsou také významné, ale ne zase tolik, mluvíme-li o této teplotě. Tady je třeba se zmínit o jediné komoditě, zcela ojedinělé mezi ovocnými destiláty a tou je oskerušový destilát. Oskeruše (Sorbus domestica) je vskutku posvátný a vzácný slovácký strom, zpracování plodů po dokončeném kvašení vyžaduje odebírat jádro již od 65 °C, kdy tečou ty nejcenější a nejvoňavější složky. Milovníky tohoto, v naší zemi nejdražšího destilátu, bych rád na tomto místě upozornil na to, že nejkvalitnější spektrum těchto destilátů mohou za směšný peníz ochutnat ve Tvarožné Lhotě na hodonínsku při každoročních oslavách oskeruše.Tím chci říci, že na začátku destilace máme šanci zachytit voňavé složky destilátu, ke konci pak více ty chuťové, které jdou ovšem v celém spektru procent tekoucího lihu z kolony. Máte pravdu v tom, že pokud někdo ukončí destilaci při 50%, bude destilát lihovitý. Proč? No protože mu tam bude chybět spektrum vyšších molekul, které se do destilátu dostávají díky azeotropii (toto je schopnost molekul s významně vyšším bodem varu, často nad 200 °C, dostat se do finálního destilátu v množství, často méně než-li 0,1 %, ale chuťové pohárky to umí rozeznat), ale na 35% bych určitě nečekal. Za těchto okolností bude destilát kontaminován dokapovými složkami a čím nižší koncentrace lihu, tím hůř. Bratru 30 let jsem zkoumal tyto závislosti, výsledkem je zrealizovaná, nová technologie výroby ovocných destilátů v palírně Malá Ledská u Častolovic. Nepotřebuje epruvetu (průtokové zařízení na měření koncentrace lihu) ani deflegmátor, tahle zařízení patří do minulého století, spíše jeho první poloviny. slosar-petr@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika