Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Malinovice, Banánovice, Melounovice
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Známý z Ruska žil nekolik let ve Vietnamu. Místní že tam pálili z banánů běžně. Na výsledném produktu prý nešlo poznat vůbec, z čeho je. O jejich postupech nevím, ale banány měli určitě lepší, než jsou u nás. Škoda energie, na takové experimenty. Rosta
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.165.143 (?)
11.1.2012 11:01, počet návštěv: 29373
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda li by šlo udělat z tehoto ovoce nějakou tu palenku... Meloun a Banán menší množství, ale malin máme na zahradě dost... každý rok sme to nechávali napospas přírodě, ale tento rok sem se rozhodl, že bych chtěl udělat malinovicu... Jaký je poměr vody a malin? mam 100 l sudy tak kolik KG malin a kolik litru vody? Děkuji moc... no s tím banánem a melounem přišel bratr... Nemuselo by to být špatné po chuti

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.219 (?)
11.1.2012 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

lih jde vyrobit ze vseho kde je cukr :-)

Připojit reakci
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám.  Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.65.199 (?)
11.1.2012 17:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám známě v Beskydech a jejich babička s dědečkem chodí v době sklizně do lesa s konvičkou na maliny. Ročně toho nasbírají 600 litrů na kvas. ano, čtete dobře. Aby trochu teklo a kvas netrpěl chorobami, cukří se a ne málo. Výsledný produkt jemně voní malinami ale vůni je potřeba hledat. Chuťově je dobrá pálenka ze švestek, hrušek, meruněk nebo dobrý calvados úplně někde jinde. Dělat z malin domácí marmeládu nebo sirup tak jsou boháči. Na malinovicu je snad vhodnější nearomatický alkohol a tresť ale tohle řešení se mi vyslovuje hodně ztuha.   j.c.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohužel se dopouštějí všech vyjmenovaných chyb, ale pokud by měli sklep, který udrží předepsanou teplotu a palírnu poblíž, mohlo by se to dramaticky zlepšit, ovšem bez mrazáku to taky nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.204.4 (?)
4.3.2012 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem udělat banánové víno. Na I-netu je řada návodů jak na to. Dužina se rozvařuje s přídavkem banánové slupky. Pak zřejmě dojde ke štěpení škrobů něčím, v té slupce obsaženým. Pak jsem to přepálil. Zajímavá chuť. A když to smíchám 1:1 s pálenkou z višní, je to nektar.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.168.30 (?)
6.11.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na I-netu není k banánovému vínu takžka nic... proto vás prosím, jesi jste to zkoušel, poslal byste mi váš postup, jesi se vám to povedlo? Díky

Připojit reakci
            

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.17.67 (?)
7.11.2017 1:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z banánů jsem víno, kvas a ani nic podobného nikdy nezkoušel. A dodnes si myslím, že jsem udělal dobře...
*
Reaguji na starém vlákně proto, že je tady místy snaha řadit banány ke škrobnatým surovinám.
Nechce se mi v tom nimrat tak jen přiložím známou tabulku od známého šťourala - Jamese Kennedyho. (Člověka který se přímo "vyžívá" v chemii přírodní kontra umělé).
Já jen podle dalších zdrojů můžu dodat, že obsah toho škrobu u banánů rychle klesá se zralostí.
Pokud byste z nich přece jen chtěli něco dělat, chovejte se k ním jako k surovinám cukernatým.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Malinovice, Banánovice, Melounovice


vyslouzil (17303) - xxx.xxx.11.91 (?)
7.11.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách. Viz.  dokument "Ovoce, zelenina a výrobky z nich."

Připojit reakci
                  

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.145 (?)
7.11.2017 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odkazovaná tabulka je v položkách banány a broskve špatně. U broskví je podíl cukru nadhodnocen a u banánu je silně podhodnocen. Banány se dají používat jako náhradní kultivační médium...

Banány se na pálenku v čr nepoužívají vzhledem k malé dostupnosti, ale v krajinách produkce se určitě nějaký ten kvašený smohonkový nevalné chuti nesmysl... určitě i vypyje.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vzdálenost trubky od kotla123.9.201966
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191281
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20192978
Koupě Palírny 1120.9.20191248
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921914
Novy kvas nekvasi712.9.20191120
Výtěžnost a cena1012.9.20191280
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019783
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019137081
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199953
Destilační přístroj193.9.20192884
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934422
Míchat lutr při 2D?329.8.2019576
Pečetní vosk1027.8.20191041
Da se to este?927.8.2019923
borovička827.8.201921100
Kvas broskve226.8.2019810
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191527
Olej v destilatu222.8.2019450
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191459
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917773
Aroma meruňkovica813.8.20191461
Pálení ovocných vín1912.8.201911416
Melounovice610.8.2019858
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930477
destilační přístroj10529.8.20191447288
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911900
Trubka ke chladiči21.8.2019599
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193331
Cudny proces palenia430.7.2019870
Meruňkový kvas 4627.7.201946002
Ražná - ražovica1526.7.201943908
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191346
Ananasový kvas318.7.20191510
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917166
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191785
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191542
Pach po acetonu35.7.20191217
Domácí ořechovice1131.7.2019206896
Kvas z mandarinek1923.6.20192926
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna22.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů