To Vás chválím, že akceptujete zkušenosti svého otce, to se často nevidí. Mandlová chuť destilátu? Švestkového? Snadná odpověď. Za mandlovou chuť destilátu je vždy zodpovědný amygdalin. Nic proti němu, ale tato sloučenina (glykosid), která je v jádrech, se do finálního výrobku může dostat jen dvojím způsobem. Buďto jste nějaká jádra švestek poškodil nebo máč kvasil nevhodně dlouho při vyšší teplotě. Za mandlovou chuť destilátu je zodpovědný kyanovodík, který vzniká rozkladem (fermentací) amygdalinu. Co počít? Pokud máte archiv, a pokud opravdu pálíte 20 let, tak jistě máte nějaké starší vzorky destilátů. Doporučoval bych smíst, ale v malém měřítku, tento mandlový destilát s jinými vzorky slivovice a po nějaké době senzoricky hodnotit. Pokud bude kladné, naředit mandlovou slivovici jinou, řekněme nemandlovou. Směs by mohla být z degustátorského hlediska velmi zajímavá. Dejte mi vědět, jak to dopadlo. slosar-petr@seznam.cz