Pripájam svoj postreh.Nad kotlom sa nachádza t.z.v.dóm, v ktorom sa tvoria výpary..Nad dómom môže isť trubka ešte hore výšku ktorej si určíte podľa možností v akých bude pristroj pracovať. /Podľa výšky stropu/ Ale nepísaným pravidlom je že sa udava tak že sa vypočíta 1a pol násobku výšky nádrže v ktorom je kvas.V najvyžšom mieste je treba umiestniť teplomer.potom trubla lkesá pod uhlom 20-25 stupňov dole k chladiču.Táto dľžka by mala byť 3 násobok až4 násobok výšky, a musí mať väščí priemer ako trubka chladiča./hada/. Keď je had pol cólový tak trubka môže mať 1 cól. Had čim dlhší tým lepší. U 50 L kotla asi 8 metrov. Zožente si knihu Domácí výrova lihovin. Aurtor Bettina Malleova. Alebo www stranka schnapsbrennen.at a bude vám všetko jasné.