To je tak dojemný text, že by tomu někdo mohl i věřit. Vzhledem k rozsáhlým diskusím na tomto webu, jsem loni udělal 3 druhy hruškového kvasu. Nedoslazený, částečně doslazený a doslazený. Zároveň jsem prověřoval i otázku míchání s kvasem, protože i o tom byla diskuse velká.
Takže: Ani jeden z jmenovaných vzorků nikde v krku nepálí a mám všechny důvody si myslet, že všechno jsou to velmi dobré pálenky a není mezi nimi vjemový rozdíl. Nemám ani rýmu a chuť mi slouží zcela normálně. Vzhledem k tomuto testu, považuji pro sebe diskusi o slazení za uzavřenou.
Všemi třemi soudky jsem míchal vrtačkou s nástavcem na míchání malty. Míchal jsem po týdnech a do té doby, dokud zůstala na povrchu pouze tekutina. Není to problém, protože po zamíchání se vyvalí tolik oxidu, že po uzavření nádoby je ho tam dost na desinfekci. S každým soudkem jsem míchal 4x. Kvas dokváší na povrchu pouze s tekutinou a všechno ovoce je pod hladinou - žádná deka. Prostě kvas vypadá jako by kvasil mošt. Úplně stejně by se dalo ve větším sudu míchat nějakým pádlem a ponořit vždycky deku. I v tomto případě, po pokusu, jsem si jist, že míchání nejen neškodí, ale naopak prospívá. Opět je pro mne tato diskuse uzavřená.