Ďakujem p. Vysloužilovi za opätovné chvály mojej slivovice. Pripravujem kvas stále, keď je dobrý rok, čo u mňa napriek polohe na južnom Slovensku býva len každé 3-4 roky (horšia pôda). Väčšinou pripravím jeden var s cukrom (stále sa jedná o malé množstvo) a druhý bez. Podľa toho hodnotím rok pre dané ovocie. Výťažnosťou, kvalitou, vôňou chuťou... Prevládajú u mňa Durancie, naša krajová odroda Gemerská slivka a poprípade odkopky Mirabeliek. Jedno potvdzujem, že mnohokrát nezávisí na prídavkoch cukru, ale na počtu slnečných dní, závlahy, času nástupu mrazov, príprava kvasu, pálenie. Toto isté som vysvetľoval susedovi, ktorý bol bezradný. Má na záhrade len 4 stromy, z ktorých páli slivovicu a nevedel si rady, prečo napáli, každý rok kvalitatívne inú slivovicu (lepšiu, či horšiu). Odpoveď je tuto vyššie.