Citát: V opačném případě narůstá množství lihu, ale chuťových komponent nikoliv.
V množství lihu z kvasu se můžeme pohybobvat od 0% (když se to zvrhne) po teoretických cca 20% (při využití speciálních kvasinek). Řekněme že obvyklá výtěžnost z nedoslazeného hodně sladkého ovoce je 10% lihu. Použitím vinných kvasinek a doslazením se dostaneme třeba až na 16% lihu. Pravděpodobně méně.
Chuťových komponent rozhodně neubude (podle mého názoru jich bude více). Takže původní množství chuťových komponent se naředí dodáním cca 50% lihu z cukru. A tento líh pravděpodobně dokáže uvolnit více chuťových látek. K chuti vodky (nebo spíše čistého lihu) se rozhodně nedostaneme. Pokud nebudeme destilovat nejméně 3x a spíš vícekrát.
Co se týče ostrosti, o které píšete, domnívám se, že je většinou způsobena špatným oddělením frakcí a ne přidáním cukru.