Mám pocit, že některé dojmy uvádíte jako fakta.
1. Jste přesvědčen o tom, že zákon v Německu či Rakousku povoluje přidávat řepný cukr do kvasu? Jestliže ano (o čemž nejsem přesvědčen), může to být proto, že by to v těchto zemích nikoho nenapadlo. Oni jsou totiž zvyklí, na rozdíl od Tschechei, vyrábět slivovici ze švestek, meruňkovici z meruněk, koňak z vína a rum z třtiny. Ale o tom to přece vůbec není, já u nás neznám nikoho, kdo by nepřidával cukr jen proto, že je to zakázané.
2. Jste si jist, že přídavek sacharozy vede k rychlejšímu rozkvašení? Je to mýtus. Zkuste vedle sebe položit dvě rozmačkané, zralé švestky a jednu z nich pocukrujte. Obě pak zakápněte roztokem kvasinek a vyčkejte, která rychleji začne kvasit. Možná budete překvapen. Přidání cukru k hodně sladkému ovoci může mít dokonce konzervační efekt. Při výrobě vín z ovoce, která špatně kvasí (brusinky, borůvky, jeřabiny) se doporučuje přidávat cukr z tohoto důvodu později a postupně - až do kvasícího ovoce či šťávy.
3. Souhlasím, že přídavkem cukru do značné míry předejdete nemocem a špatným druhům kvašení. Podobně jako vinný druhák je na nemoci méně háklivý než čisté víno. Ale málokdo jej kvůli tomu pije radši