Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Zdravím Vás, první rada – nebojte se!, Sice nevím, jakým způsobem jste si sečetl, že máte 600 kg švestek (doufám, že nekupujete z nějaké zkrachovalé prodejny ovoce a zelenina), ale rozdělení do sudů máte vyřešené. Začněte plnit ty větší nádoby (doufám, že jsou z nezávadného materiálu) a potom ty menší. Neplněte nádoby až povrch, protože při bouřlivějším kvašení vám přetečou. Kvašení je kvalitnější ve větších nádobách. Další zásada pro kvalitní kvasný proces je teplota. Být Vámi tak se neobávám zmrznutí kvasu, ale spíše výkyvů teplot! Pokud nemáte žádnou místnost, kde se dá uhlídat stálejší teplota (např. šopa, prádelna, sklep, garáž, předsíň, velká koupena, sušárna, chlév), tak nádoby určitě izolujte od země. Já dávám nádoby na polystyrén, což je dobrý stabilizátor teploty. Už po několikáté zde doporučuji cukr (cukerný roztok vody a cukru) na rozběhnutí kvašení. Rozmíchejte 2 kg cukru v kýblu vody (já dávám místo cukru med) a dejte to na q kvasu. Další nutnou zásadou je zabránit kvasu styku se vzduchem. (může začít hnít, nebo chytat zápach) Kvasné nádoby musí být uzavřené, ale měl by z nich alespoň trochu unikat oxid. Někdo to řeší přes trubičky. Po kvašení (záleží na teplotě, ale trvá kolem 6 týdnů) měřte cukr, který klesá až ke 1% zbytkového cukru. (cukroměr koupíte v drogérii) Poté nečekejte a hurá do palírny! p.s. doporučuji zajet (zavolat) do palírny. Až bude výsledek tak se pochlubte!!!