Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Těžko radit. Každá kyselina je jinak "vydatná" a taky optimální hodnota pH pro kvašení je dosti diskutabilní. Optimální pro kvasinky je pH 5-6 - mírně kyselé prostředí. Pro silné omezení octového kvašení a jiných nežádoucích mikroflor je třeba pH cca 3. Acidorezistentní kvasinky snesou i pH 2,5. Dále při vysoké kyselosti vznikají při kvašení některé nežádoucí látky.
*
Co je pH? Viz. obrázek. Jen je třeba si uvědomit, že stupnice je logaritmická. Tzn. že pH 3 je 10x kyselejší než pH 4 a 100x kyselejší než pH 5 atd..
*
Na 50l kvasu se použije cca 55ml, (100g), koncentrované kyseliny sírové. Podle druhu ovoce a požadované kyselosti. Pokud si nevystačíte s ochutnáním a nechce se vám složitě laboratorně titrovat lze použít levné pH indikační papírky nebo el. pH metr
*
Že jste nenarazil na kys. fosforečnou, ale třeba na konc. sírovou je mi divné. Fosforečná se na rozdíl od ní nedá nijak "zneužit"... Rafael.