Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Sice se zpozdenim, ale take bych pripojil svou zkusenost se skrabanim. Letos jsem zacal pit 4 roky odlezekou slivovici jen z pravych svestech, kvas opravdu peclive pripraveny a zdravy, naprosto bez pridavku cukru, vyrobenou v profipalirne, (1D rektifikacni tripatrova kolona). Myslel jsem si co memam za polad, krasne vonova a chutna, ale nekolik znamych se kterymi popijime, mi pri spolecnych kostech nasich pokladu reklo, ze je dobra, ale trochu ostra, stiplava, skrabe na jazyku. Tak jsem se na to zameril a skutecne pri piti stipe na jazyku. Jelikoz i sam neco obcas vyrobim a pri oddelovani ukapu ochutnavam pred prepnutim ma jadro destilat 1:1 s vodou a jen valim na jazyku. Dokud skrab, tak neberu a prepinam na jadro az kdyz je jemna a vonava. Z tohoto jsem usoudil, ze skrabavost muze byt zpusobena pritmnosti ukapu v jadru. A tak jsem udekal pokus, zahral jsem vodni lazen na 70 st.Cels. a lahev slivovice uzavrene korkem jsem v ni prohral tak aby byla opravdu na tuto teplotu. Kdyz jsem videl ze po skle nad hladinou stekaji kapky, tak jsem spunt vyndal a nechal chvili odparit, ale opravdu jen cca 30 vterin, z obavy pred ztratou alkoholovosti a vune. Po vychlazeni a ochutnani velke prekvapeni, oakeni na jazyku zmizelo!!! A ohrev ve vodni lazni pos spuntem proto, ze v minulosti jsem delal pokus se starenim palenky, kterou jsem zahral v otevrenem hrnci na 60 st a pak slil do lahve a uzavrel. Dosl o k pomerne vyrazne ztrate alkoholu i zmeně chuti, ale hlavne se palenka zakalila. Po vodni lazni se nic nezakalilo a skrabavost pryc. Takze stare postupy funguji 😉