V technických oborech dříve platilo - myslet znamená houby vědět (což nám přednášející neopoměli vždy připomenout …),... u humanitních věd“ toto neplatí, tam se dá „lidově řečeno okecat“...
Ano. Naštěstí nejsme na biotechnologickém sympoziu, nýbrž na diskuzním fóru amatérských zahrádkářů, kde si každý může napsat dokonce i to, co si jen myslí. Bez ohledu na to, že mnohým se po době, kdy se to nesmělo, stýská.
Dodnes se ti „přední pivovary“ vlastní sladovnou chlubí, nebo alespoň inzerují, že jim nějaká sladovna připravuje vlastní slad jen pro jejich potřebu.
Rád bych tomu věřil. To, co jsem o sladu ve zkratce napsal výše, mi říkal ředitel bruntálské sladovny, když jsem si tam kupoval výtažek. Nevím, kolik (a jestli vůbec) z více než 300 českých pivovarů má exkluzivního dodavatele sladu. Troufám si říci, že drtivá většina nikoli. Ředitel taky pravil, že situace je ještě horší. České slady a chmel patří k nejlepším, ne však nejlevnějším. Pod tlakem konkurence tak pivovary nakupují levnější suroviny ve vzdálené cizině. A tato praxe se nevyhýbá (to je překvapení!) ani pivovarům v majetku nadnárodních společností.