Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

To je samopzřejmě otázka, o níž se tady vedly v minulosti krvavé spory. Váš zkušený rádce měl pravdu, že myrobalánový kvas je dost nestabilní - oproti švestkám třeba výrazně. Pravdou je i to, že přídavek cukru stabilitě pomůže. Příčin nestability myrobalánového kvasu je víc:
1. Obsahuje podstatně méně cukru než švestky, durancie, ale i mirabelky či ryngle
2. zraje v létě a vyšší teplota při kvašení kvasu neprospěje
3. obsahuje větší podíl pecek, což zhorší tekutost kvasu
4. ač se to nezdá, obsahuje i méně kyselin než sladší švestky
    Zazněl tu názor, že čím víc cukru, tím aromatičtější destilá, neboť víc alkoholu extrahuje víc vonných látek z ovoce. Já se s ním neztotožňuji.
Opačný názor je, že lihem z cukru se ovocný destilát naředí, takže se naředí i ovocné aroma. Jsou pěstitelé, kteří zásadně nikdy žádný cukr nepřidávají. Já si jich vážím, ale ne u všch kvasů  bych si to troufnul.
   Osobně si myslím, že u myrobalánu, jako méně sladkého ovoce je jistý přídavek cukru nutným zlem, neboť riziko zkažení tohoto kvasu  , navíc v malých nádobách a v létě je příliš velké.
    Přidávání cukru "kvůli rozjezdu kvasinek" je roky tradovaný mýtus. Kvašení se rozjede stejně rychle i bez cukru, možná rychleji. Naopak, třeba při výrobě dezertních vín se cukr k ovoci či do moštu přidává později a  po částech, protože jeho přidání v plné dávce by kvašení dokonce zpomalilo. Rozjezd kvasinek pro kvas se dělá jinak (dle Balaštíka). Rozmělní se cca 5 kg ovoce, smísí se s kvasnicemi (nebo kvasinkami) a nechá se rozkvasit do bouřlivého kvašení (kvasnice 1 den, kvasinky déle). Tento zákvas se pak vmíchá do celého sudu s rozmělněným ovocem. Rychlé kvašení potlačí divoké kmeny žijící na ovoci.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika