Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Portské se barikuje ve vypálených sudech.

citace z diplomové práce Miluše Knechtová 2010

Barrique Sudy typu barrique jsou speciální vypalované sudy z dubu evropského, o objemu 225 litrů. Na výrobu sudů je vhodný dub letní, dub zimní a americký dub bílý. Dřevo na výrobu sudů pochází převáţně z Franci e, ale v současné době se dováţí i z jiných zemí, např. Slovinsko, Maďarsko, Bělorusko, USA, Rakousko.

Vnitřní povrch sudů je vypalov a- ný, toto je odborně nazýváno jako “toasting“. Ze sudů získávají vína aroma a chuť přip o- mínající kouř a vanilku. [9] Pro z rání v sudech barrique jsou vhodné téměř všechny aromatické odrůdy. Osvědč i- ly se hlavně Rulandské bílé, Rulandské modré, Chardonnay, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon. Je nutná i vysoká kvalita hroznů. Měly by vykazovat 23 – 24 o NM. Obsah a l- koholu má být nad 13% obj., protoţe skladování vína v menším sudu a v prostředí s vl h- kostí od 70%, znamená ztrátu alkoholu. Naopak obsah kyselin by neměl být vysoký.

*****

Tohle se vztahuje k whisky, ale analogicky i ke calvádosu. Důležité budou i doby a teploty uskladnění...

Zrání ovlivňuje druh dřeva, předchozí použití sudu i umístění sudu během zrání, pochopitelně však zejména doba, po kterou whisky v sudu zraje. Je-li krátká, dřevo zrání takřka neovlivní, v opačném případě se může do whisky vylouhovat hodně taninu a ta má pak až dřevitou příchuť. Prakticky všechny skotské whisky zrají v sudech z dubového dřeva, které není příliš pórovité. Sudy se vyrábějí zejména z načervenalého dubu španělského, který obsahuje více pryskyřice (Quercus robur), nebo z amerického bílého dubu (Quercus alba), méně používaný je dub z oblasti Limousin ve Francii. Americký dub je tvrdší a whisky v něm zraje pomaleji. Nejlepší jsou duby, které pomalu rostly na chudé půdě a v nejhorších podmínkách – jejich dřevo má vynikající vlastnosti. Hodně zjednodušeně řečeno: ze sudů z francouzského a španělského dubu, v nichž zrálo sherry, portské, madeira nebo víno, získává whisky ovocné aroma,

***

Osobně "barikuji" mírně opečenými dubovými třískami (bohužel bez portského) - ale, dle mého, s chutným výsledkem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika