Plně s Vámi souhlasím. Kdyby zkušený palič z valachů zkoušel použít svou roky užívanou a předky prověřenou metodu v jiné části republiky (stačí Moravy), moc by se divil, že výsledek není ten, na který je zvyklý. A další sezonu by byl nucen postup přípravy a zrání kvasu upravit dle specifických tamních podmínek a bedlivě hlídat. Jako ve všech odvětvích lidské činnosti tak i zde je nutno mít alespoň základní teoretické zkušennosti. A na závěr - můj kompromis mezi tím, zda nádoby na kvas (já používám převážně 200 l a 50 l plastové sudy) jen přikrýt volně položeným víkem, anebo užít kvasnou zátku - roky již používám mikrotenový sáček ovázaný provázkem který je spojen s gumičkou. Kvašení probíhá čistě, bez plísní, mušek... atd. Jednoduché a spolehlié. S výsledkem jsem vždy velmi spokojen. Dělám převážně švestky, ringle, meruňky, hrušky a občas třešně. Kalvádos (jablkovici) jen když není nic jiného, ale i ta je po pár měsících lahodná. Uvedenou metodu používal můj tchán i na výrobu vína. Přeji všem hodně úspěchů.