Nevzpomínám si, že bych psal něco o 30 stupních teploty kvasu. Ale souhlasím, že připravuji-li kvas v letních vedrech - např z třešní - a nemám možnost jej chladit, vykvasí skutečně do 2 týdnů úplně. A to i bez přidání jakýchkoli kvasinek. Vykvasit švestky nebo jablka do týdne jen přidáním zákvasu považuji za nereálné
Nu, já 2 kg cukru v 100 litrech kvasu až jako pouhé plivnutí nevidím. Máme-li ze 100 litrů mače 10 litrů 50%ní pálenky a ze 2 kg cukru 2 litry (spíš ještě víc), pak celých 20% destilátu není z ovoce nýbrž z řepy. A to tedy plivanec v rybníku není. Že vyší obsah alkoholu na druhé straně zvýší stabilitu a trvanlivost kvasu, o tom já osobně nepochybuji. Je na každém, co zvolí. Buď destilát z čistého ovoce, ale menší výtěžnost a s většími riziky nebo větší jistotu, víc pálenky, ale za cenu nastavení cukrem.