Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:"Kvasinky potřebují k svému množení nejen kyslík, ale i cukr.." Ale jak ty kvasinky poznají, že se mají množit z cukru přidaného do kvasu a ne z ovocného? Jiná věc by byla připravit zákvas zvlášť z řepného cukru a živin a až po jeho "strávení" ho použít k založení kvasu. Ale já nejsem žádným extra odpůrcem přislazování kvasů, tak to neřeším. Jen mi přišlo divné to zdůvodnění. 1-2kg cukru/100l kvasu je podle mne jako plivnutí do rybníka a k žádné stabilizaci, trvanlivosti a ani k ničemu jinému nepovede! Jinak kvasy ve stadiu zakládání obsahují kyslíku pro množení kvasinek dost, takže není nutné žádné jejích provzdušňování. Dále pak následující kvašení a dokvašování jsou už procesy čistě aenerobní a přístup vzduchu k ním je už pak nežádoucí - kvasné uzávěry! Přidáním zákvasu, jak pane Vysloužile uvádite, se kvašení pomůže dost razantně. Např. při násadě namnožených kvasinek v 5 ‑ 10% a při vyšší teplotě, k 30°C, vykvasí skoro vše do týdne. Ale to už je líh a ne ovocná pálenka. Není to taky přímo k tématu, ale třeba si z toho někdo něco vezme... Zkoriguje si to podle svých podmínek a potřeb a tak...
Rafael