Kvasinky potřebují ke svému množení nejen kyslík, ale i cukr. Běžně toto zvýraznění nepoužívám, protože teď bysme se my, všichni odmítači cukru do kvasu, měli trochu zamyslet!! Jde o to, že buďto si kvasinky v propagaci (množení) vezmou cukr z ovoce nebo jim ho raději fyzicky dodáme v tom smyslu, že 1% max. 2%, tj. 1 - 2 kg cukru na zhruba metrák kvasu (exaktně 98 - 99 kg ovoce). Nejde jen o to, že "pomůžeme " kvasinkám k jejich množení, přídavek cukru pomáhá i prodloužit dobu zpracovatelnosti např. třešňových, višňovových či meruňkových kvasů, obecně nestabilních kvasů, prostě nezoctovatí tak rychle. Toto se týká všech nestabilních kvasů, stabilní jsou jen kvasy z jablek či švestek. K vašemu dotazu: Jak víte, že Váš švestkový kvas obsahuje 7% cukru, tj. 7 kg na 93 kg kvasu? V této době, na konci února, je to pro mě dost nepochopitelné. Vámi deklarovaná teplota je určitě dostačující k tomu, aby každý kvas dokvasil, rozhodně zkuste test s čajovou svíčkou. Nějak nemohu věřit tomu, že u hladiny kvasu zhasne. Zajímá mě výsledek. slosar-petr@seznam.cz