Hexozy jsou cukry se šesti uhlíky v řetězci. Sacharoza je disacharid, má tyěch uhlíků dvanáct a je to vlastně sloučenina tvořená dvěmi jednoduššími hexozami. A to glukozou (hroznový cukr) a fruktozou (ovocný cukr). Sacharoza se rozpadá právě na tyto dvě hexozy. Nebudu zabředávat do názvoslovných detailů, to je zejména u cukrů a jejich sloučenin něco opravdu šíleného. Podstatné je že jak fruktoza, tak glukoza JSOU přírodní cukry ať již je vycedíte ze švestek nebo vzniknou rozkladem řepného cukru sacharozy. Všimněte si, že i sacharoza je přírodní cukr. To, že chutná jinak je přirozené... prostě chutná jako sacharoza, stejně tak že fruktoza chutná jako fruktoza a glukoza jako glukoza. Tak nám to bylo dáno matkou přírodou a našimi smysly. To že se sacharoza rozpadá na jednoduché cukry ja fakt se kterým nemusíte souhlasit, ale to je tak všechno co z tím můžete dělat. To že alkohol vyrobený ze sacharozy je bolehlav a výškrab krku nemá na svědomí sacharoza sama, ale látky které se v cukrovarech do sacharozy přidávají - všelijaké bělidla, stabilizátory, antihrudkovače apod. Alkohol vyrobený ze sacharozy je ve finále nakonec stejně alkohol vyrobený z glukozy a fruktozy.