Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Výše popsaný návod je opravdu promyšlený a nepochybuji, že jeho autor z takového kvasu vypálí velmi kvalitní destilát. Dodal bych jen několik poznámek:
1. Popis platí pro pravé švestky. Ty už na mnoha místech byly nahrazeny tolerantními pološvestkami, které povětšině dozrávají dřív a mrazu se tudíž nedočkají.
2. Některé odrůdy slivoní vypeckovat nelze vůbec (např. durancie), jiné jen s obtížemi. Pracné vypeckování proto, ač je dobré a urychlí ztekucení mače, nepovažuji za nezbytné. Za vhodné považuji přecezení mače a odstranění pecek před pálením
3. Otázka mytí ovoce je kontroverzní. Plody špinavé od hlíny je samozřejmě třeba umýt. Pokud jsou ale makroskopicky čisté, zvážil bych mytí. Jednak je ve vosková vrstvička částečným zdrojem vůně plodů, navíc umytím švestek odstraníme kvasinky, takže rozkvašení je pomalejší. To lze samozřejmě nahradit přidáním zákvasu, za nějž bych se přimlouval.  Taktéž živnou sůl.
4. Úplně nesouhlasím s umístěním kvasu do tepla - ideální teplota by měla být těsně nad 15 stupňů. V tomto počasí bych dokonce kvas chladil. Kvašením v teple kvas ztrácí aromatické látky. Jistěže v říjnu a později je třeba hledat naopak teplejší místo, než je venku.
5. S názorem, že bez přidaného cukru je slivovice kvalitnější, souhlasím.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika