Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

No jestli jsi byl u toho, jak se slivovice pálí, tak toho moc nevíš. Já byl taky u toho, jak se krotí tygr, ale netroufl bych si na to...   Ale k tvému článku:

Základem kvalitní slivovice je kvalitní kvas. Napíšu ti, jak to dělám já.

Nejprve do čistého a pečlivě vymytého sudu sbírám ovoce - švestky. nejlepší í jsou švestky přezrálé, nikdu nedávej nedozrálé ovoce, protože to obsahuje kyseliny které celý kvas zoctovatí. nejlepší je sbírat svěstky, až když přejdou prvním mrazem a "zbabkovatí" - u stopky se scvrknou. Sklepeš je na zem, posbíráš do kbelíku, kbelík doliješ vodou a potom je pěkně omyješ, aby nebyly špinavý od hlíny a jiných nečistot. Jednu po druhé pěkně rozloupneš, umytou švestku dáš do dalšího kbelíku a pecky dáváš do jiného kbelíku. (proč to vysvětlím později).

Čisté, omyté a vypeckované švestky rozmixuješ (dělám to vrtačkou na míchání malty) a celé to přeliješ do kvasného sudu (sud s volně uloženým víkem). A tak to děláš s celou úrodou, doplňovat můžeš ovoce i po denních pauzách, dokud není sud plný. A když máš sud plný, vezmeš pecky, zvážíš je a odebereš jednu nebo dvě hrstě, ne však víc jak 10% z celkového objemu.  Tyto pecky hodíš na vrch kvasu, víc ovoce do sudu nepřidávej. Slivovice tíím dostane mírně ostřejší chuť.

Kvas by měl být v teple, já ho někdy mívám v kotelně nebo tak, aby na sud mohlo sítit slunce a přes den jej zahřívalo (ale v tom případě nesmí být sud průhledný). Občas je také dobré kvas prohlédnout a případně zamíchat horní krustu, alespoň v několika prvních dnech, neř to začne pořádně kvasit.

No a když to uděláš v říjnu, tak začátkem února máš výborný kvas na pálení kvalitní slivovice. A jestli chceš opravdu kvalitní, použij jen čisté ovoce, žádný cukr ani nic jiného nepřidávej.

A jak se to pálí, to ti popisovat nebudu, jednak je to zákonem zakázaný a potom když to neumíš, mohl by jsi se otrávit nebo vyhodit barák do vzduch a k tomu ti návod psát nebudu. Tak chutnou slivku.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika