Koláč se vytvoří vždy, ale pokud můžete zabránit přístupu vzduchu tím, že použijete kvasný uzávěr, nemusíte se ničeho obávat. Jiná situace ovšem nasává, pokud se vzduch ke kvasu dostane. Tím se koláč na hladině stává hostitelem všech škůdců, hlavně křísotvorných kvasinek, které se projevují šedivým povlakem. Z tohoto důvodu je třeba koláč odstranit, zkontrolovat, zda-li kvas ještě vytváří CO2 čajovou svíčkou a pokud ne, je třeba jet do palírny. V případě stabilních kvasů jako je švestkový a jablečný, je výhodné ještě nějaký čas počkat. Jan Jílek ve své monografii: Příprava ovocných kvasů na výrobu slivovice, nakl. FONTÁNA Olomouc 1999, str. 49 doporučuje ještě po vykvašení zhruba 1 měsíc počkat. V tomto případě je ale vhodné zasířit prostor nad kvasem spálením sirného proužku a dobře uzavřít. slosar-petr@seznam.cz