Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Souhlasím, je vidět, že kvasům rozumíte. Už podle těch "trnek" jste z oblasti švestkám zaslíbené (Valašsko, Slovácko?) Těch 6 týdnů je má odpozorovaná empirie. Vycházel jsem ze zkušenosti, že v době pálení byl v palírnách nával, proto bylo potřeba se objednat s předstihem nebo riskovat, že se dostanu na řadu až koncem dubna. Tak jsem se objednával, když byly sudy plné (a věděl jsem velikost kotle). U švestek to tak důležité není, jejich kvas se tak rychle nekazí, ale nechat třeba nedoslazené hrušky pár týdnů po dokvašení ležet, to bych neradil.
  Rozmačkání švestek je velmi dobrá věc, zejména těch prvních v sudu - omezí to plíseň, zmenší oxidaci a urychlí kvašení. Drtič by ale neměl  porušit příliš mnoho pecek - amygdalin v jádrech je těkavý, při pálení přechází do lihu. Malé množství dá slivovici příjemnou hořkomandlovou vůni, větší množství je zdraví škodlivé a není  chutné.
Kilo cukru v 100 litrech jistě nic špatného neudělá, přesto volím raději ten med, v krajním případě bych dal hnědý (nerafinovaný) cukr. Jejich trochu vyšší cena je vzhledem k ceně pálení zanedbatelná - pokud ovšem nemáte palírnu doma. Mírné přislazení pravidelně vyžadují Wangheimovy švestky a všechny tolerantní pološvestky.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika