Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ahoj Miloši, s tou Williamskou to vyzkoušej a už po prvním pálení zjistíš proč tomu tak je. Platí to i pro vyšší oblasti, ale pokud seženeš tuto odrůdu z nížiny, tak budeš teprve překvapen. Je to prostě odrůda, která je kořenitá a obsah esencí vůně a chuti je ideální. Z vyšších oblastí je jich tam méně, ale jsou tam také. U švestek je tomu také tak. Kolem sebe vidím, že si lidé cení a vybírají pro pěstování pro pálení hlavně sladké odrůdy. Čím více cukru odrůda má, tím lépe. To je naprosto pochopitelné. špičkové palírny ve světě to takto nedělají. Ty prostě používají jako surovinu jen a jen konkrétní odrůdy. Nepřemýšleli jste nikdy proč tomu tak je? Na těchto stránkách jsem si přečetl, jak někteří z vás chválí durancii. Ano, z takového kvasu to hodně "teče". Ale chuťově? Propadák. Pokud ovšem nepatříš do skupiny konzumentů, kdy 0,5 denně je Tvá míra. Sám znám špičkového "paliče", který pěstuje v sadu kolem 60 stomů jen pravých šveskek a má v sadě i 20 stromů durancií . On si kvas třídí - pro sebe a své nejbližší (patřím k nim) - do toho jdou všechny švestky z 10 vybraných nejlepších stromů a 1 durancie. To je pak lepší výsledek než z čistých švestek. Je to dáno tím vyšším procentem alkoholu ve kvasu a tím pádem se vyluhuje právě více těch cenných aromatických a chuťových látek. když se však přidá durancií více, tak už to člověk, pokud má srovnání a trénink , pozná. opravdu tam už chuť začíná chybět - pokud však nemáš vedle standard, tak to prostě nepoznáš a budeš ji stále považovat za špičku. No a pro ostatní - na prodej už ty durancie a švestky vesele míchá. Proč ne? Konzumenti mu mohou ruce utrhat, protože on to při kvašení nezkazí. Ale to hlavní se neděje při kvašení. rozhodující je prostě jen a jen výběr toho správného ovoce pro kvas. Při kvašení už to nikdy nepozvedeš výše už to můžeš jen pokazit. Je to jako s vínem. Víno se dělá na vinici. Ve sklepě už to můžeš jen zkazit. Já nejsem žádný velký konzument.Dávám si občas večer před spaním na závěr dne 1 max. 2 štamprdličky a opravdu si je vychutnám. Je totiž co vychutnávat. Je to prostě pohádka, která naprosto neškrábe, je plná vůně a chuti. Tu nezaměnitelnou chuť pravých švestek člověk nemůže necítit. Nedá se to s ničím srovnat. A nezavrhujte ani toho pána co vám popisoval to "postaršení " slivovice opakovaným zahříváním. To se opravdu dělá i ve velkých průmyslových podnicích. Jenže tam se navíc ty odpařené páry s esencemi a obsahovými látkami ještě zachycují, dále se extrahují a používají se hlavně v parfumerii. Tady ovšem pozor. Ne každá slivovice toto potřebuje. Některé by to uškodilo. Je to o degustaci. V průmyslu se dneska používá tazv. elektronický nos nebo přístroje, které umí rozeznat i chuť. Dokáží odlišit i malinkaté rozdíly, které odliší jen zkušený degustatér. Jejich výhodou je že mohou zkoušet vzorek za vzorkem a jejich schopnosti rozpoznat rozdíl v chuťi se neunaví. Na rozdíl od člověka- ten má prostě hranici - ti nejlepší obecně okolo 15 až 20 vzorků denně. Ve světě je asi 5 výrobců těchto chutí z toho min 2 u jsou nabízeny na našem trhu. Tímto opouštím vaši diskusi, bylo mi ctí se jí zúčastnit. Chtěl jsem jen pomoci otevřít některé oči , třeba to bylo užitečné. Zdravím vás a přeji hodně hodně úspěchů. george.kamis@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika