S tím dokapem je to svatá pravda. U kvalitního a dobře ošetřeného kvasu, pokud ase dokap hlídá, lze pustit déle. Byl jsem na vlastní oči svědkem, jak se destilovalo, když aktuálně tekl destilát síly 8%. Vlastně skoro voda s příchutí švestek. A páleník ochutnával a říkal: "pořád dobré". Celkový výsledek 52%, pochopitelně bez nutnosti ředit, pálenice Uherský Ostroh 1982.
Stejně tak jsem viděl končit (tak jako u Vás na liberecku) destilaci kvalitních pravých švestek při aktuálním dokapu 40% (což je síla běžně prodávaných lihovin), aniž kdo pálenku ochutnal. Výsledek nad 65%, nutné ředění, mnoho lihu i vůně vylito s výpalky. Důvod udává stejný - obava z ocasu. To je jistě pravda, já mám ale pocit, že důvodem je i fakt, že se platí jen líh a prodlužovat proces destilací navoněné vody se páleníkovi nevyplatí. Zejména, když je zájem velký a kamarádův kvas je třeba mimo pořadí vtěsnat mezi dva objednané.