Vážení přátelé,
z Vašich příspěvků je zřejmá značná neznalost chemie a zákonů ČR.
Kvasy na destilaci se u nás přislazovat nesmí a doma pálit se taky nesmí. Obojí mají povoleno jen občané EU vyšší kategorie jako jsou Němci, Rakušané atd. Ostatně domácí kolony jsou poměrně dobrý obchodní vývozní artikl.
Ale. Dodatečným doslazování cukrem se nejen dojde k vyšším lihovým výtěžkům, což není to podstatné, pak by se mohl dávat zkvasit jenom cukr a byla by to velmi čistá práce. Důležité ale je, že vyšší procento alkoholu ve vykvašené břečce dokáže vyluhovat z ovoce více aromatických látek a získá se tak silnější aroma pálenky. Zároveň vyšší obsah alkoholu dokáže kvas lépe zakonzervovat a nehrozí tolik rychlé tzv. "zvrhnutí" kvasu na ocet. Na to je ovšem třeba zakvasit vinařskými kvasinkami, které dokáží kvas hluboce prokvasit třeba až na 20%.