Vzhledem k tomu, že na tento "příspěvek" a nesmysly v něm uvedené nikdo nereagoval, udělám to sám. Především byste si měl znovu otevřít zmíněnou knihu B. Malleová, H. Schmickleová na str. 32, která se jmenuje: Cituji: Vysokoprocentní kvasy s vysokým přídavkem cukru. Autoři nabízejí v této kapitole možnost aplikace kvasinek TURBO či SHERRY, které snášejí vysoký podíl až 20% alkoholu (v případě kvasinek Turbo), samozřejmě, že za cenu drastického přídavku cukru. Ovocné chutě však tvoří za těchto podmínek naprosto minoritní složku, takže získáme ovocný líh neidentifikovatelné chutě, o vůni ani nemluvě. Snad je zbytečné upozorňovat milovníky ovocných destilátů a věřím, že je nás většina, že půvab těchto produktů je právě v té přirozené rovnováze mezi obsahem přirozených cukrů a vonných komponent. Nejsem příznivcem přídavku cukru do kvasu a není to tím, že bych tak ctil zákon 61 /1997 Sb. Jak už je u nás tradicí i tento zákon je nedokonalý, necitlivý k životnosti kvasů, která se v řadě třešně - švestky dramaticky liší. Nicméně nejkradší životnost kvasů vykazují ty, které byly založeny z lesních plodů. slosar-petr@seznam.cz