Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:tak nejdřív napíšu, že ten recept na ten pajšl na tu žitnou možná z toho vyleze líh, ale to je asi tak všecko. když zaleješ cukrem třeba gumáky, tak to vyjde na stejno. jak píše mr. vysloužil, na žitnou potřebuješ enzymaticky rozložit škrob v obilí na cukry a pak kvasit.... jinak to nejde, a nebo líp, jinak nemáš žitnou, ale lihovinu, která je obilnou pálenkou asi jako jiskra v zapalovači hvězdou na nebi. zkus to s těma gumákama, efekt bude hodně podobný:
na 60kg gumáků dáš 60 kilo cukru. pro odpůrce slazení cukrem dej 100 kg gumy a 20 kilo cukru. po vykvašení před pálením gumu zcedit.
co se týká toho škraloupu, na slovácku říkáme mu kříst (teda jestli je to ono, a možná na valašsku je to taky kříst). dělá se i na málo alkoholických vínech. u kvASu je to normální, u obilného tvého pazmeku obzvlášť, protože obilí máš určitě na dně a jsi tedy bez koláče, který normálně kříst nepustí nahoru. nemusíš koštovat ani dělat zkušební přepal, to je strašná blbost, co ti radí výš ten týpek. strč tam lihoměr a moštoměr a uvidíš, co to ukáže. hlavně aby to nevonělo jako kvásek na chleba, to bys měl průser jak vrata. nevím proč, ale tuším, že rozžblebtlé obilí bych nepálil ani za všecko na světě.
žitu zdar.