Vážený pane,
budte ujišten že o závislosti teploty kapaliny a páry a jejich odlišnému obsahu alkoholu ví více lidí.
Sám mám vytisklou tabulku závislosti teploty a obsahu alk. v kapalině a v páře.
Protože však měřím velmi přesně teplotu par vstupujících do primárního chladiče v toleranci max +/- 1C a to dokonalae odstíněnou jímkou teploměru od stékajícího refluxu, tak samozřejmě mě zajímá teplota par.Tuto teplotu totiž dokáži reflux ventilem v řádu max. minuty v případě potřeby srazit dolů.
Od doby co pálím na moderní rektif. koloně už pálenka nesmrdí "typicky" slivovicově až se ježí chlupy na těle, ale je velmi jemná a hlavně se dá pít i teplá, což patoky z profi pálenic šly a jdou pít málokdy.(ty pouze schlazené na ledě)
Uznávám že pokud chci více aroma musím znát teplotu při které mě teče cca 60-70% ve které je více zastoupeno nepatrné množství chutových a voných složek, které rozhodně nejdou jen na počátku nebo jen na konci rektifikace.A s 60-70% pálenkou si zkrátka musím více vyhrát na regulaci refluxu zpět do kolony.Sice neustále měřím obsah v epruvietě, ale vzhledem k menší kapacitě kotle, je zobrazení hustoty se zpožděním než nateče celých několik deci nových.Takže jedu dle přesné teploty na přesném teploměru a teplota opravdu přímo a přesně odpovídá hustotě změřené na konci výstupu kolony.(myšleno při delším nezasahování do reflux poměru-regulaci)