Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Je třeba říct, že jednoduché pálení systém kotel chladič už z principu alkohol z kvasu a od nežádoucích příměsí nijak zvlášť neodděluje. Hlavně při druhém pálení je množství předkapu určováno spíše množstvím nežádoucích nízkovroucích příměsí a stejně tak doba, kdy je pálení ukončeno. I když tam ještě nějaký etanol teče, množství nežádoucích příměsí je tam už takové, že by pálenka pak měla charakter jakési chlebové samohonky. Proto je velice důležité mít kvalitní kvas, kdy je možné začít jímat dříve a končit později a tím z kvasu získat víc. Musí se taky destilovat pomalu. Účinnost pálení zvyšuje deflegmátor, v něm se páry zase částečně zkapalní a pak znova vypaří, případně deflegmátor s náplní typu třeba keramických kroužků, kde to zkapalnění a vypaření může být několikrát po sobě. A to už pomalu přechází v destilační kolonu a v pálenici taková kolona umožňuje získat hotovou pálenku jedním vypálením, kdy kvalita oddělení žádoucího etanolu od nežádoucího metanolu, přiboudliny a dalších odpovídá několikanásobnému jednoduchému pálení. Nevím ale, jak dalece je teplota "varu" žádoucí ovocné vůně podobná teplotě varu etanolu, destilační kolona sice může pomoct vytáhnout z kvasu větší procento alkoholu než jednoduché pálení, ale zároveň může tu žádoucí vůni nechat spíše  v odpadu.  U vypálené pálenky je potom důležité stárnutí, pálenka se nechá třeba v demižónu nalitá do cca 2 /3, aby měla velkou hladinu a nezazátkovaná nebo zazátkovaná jen napůl po nějakou dobu dny až týdny v nějaké chladnější místnosti bez zápachu. Pálenka ztratí sice nějaké procento, ale zároveň se její chuť výrazně zjemní. teprve pak se ředí na konečnou koncentraci. Kvalita se posuzuje naředěním na koncentraci cca 10 % kvalitní stolní vodou nebo třeba minerálkou, při takové koncentraci nejsou pachuti překryty etanolem a porovnává se se standartem, v nejhorším případě třeba levnou a dražší kupovanou pálenkou. Jinak platí, stejně jako u vína, že k znalostem v tomto oboru se člověk musí propít.

Z pálení nedělejte žádnou vědu, zkušený palič Vám v pálenici přičuchne ke kvasu, ochutná ho a řekne Vám rovnou, při jaké koncentraci asi začít jímat a při jaké ukončit.  Jestli chcete získat zkušenosti, musíte ale ochutnávat sám. A případně ty údaje od paliče korigovat. Jinak nevím jak teď, kdysi si předkap a další, prostě to, co vyteklo při druhé destilaci a mělo na pití příliš velké množství nežádoucích příměsí bralo jako venkovní mazání pro starší lidi na klouby jako alternativa Alpy.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika