Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Co se týče metanolu v kořalce, jeho původ je dvojí. Jednak vzniká jako vedlejší produkt etanolového kvašení, tedy je v stopách v každém lihu i víně. Nevadí, je ho tam málo, navíc v organizmu obsazuje stejné receptory, takže přítomnost nadbytku etanolu jeho přípůadný škodlivý účinek eliminuje.
Horší je druhý zdroj. Metanol vzniká suchou destilací celulozy, v praxi tedy tedy připálením dřeva, pecek, stopek, ale v menším i jader a slupek. Chutná stejně jako etanol. Proto je třeba kvasem míchat, anebo raději pálitj jen tekutý podíl. Z vyšších alkoholů (přiboudliny) oddestilovaných při vyšší teplotě koncem pálení akorát smrdí pálenka bolí hlava, jinak významně neškodí.
Na katalytický efekt mědi, reakci měděnky, zinku či železných pilin bych nespoléhal. Aktivní uhlí je dobré, nejdřív však sebere vůni, smrad už hůře.