Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Metanol by se měl katalytickým působením mědi, ze které má být správná destilační kolona, rozkládat na dráždivý acetaldehyd a z velké části z pálenky zmizet. Proto se má pálenka po vypálení nechat nějaké dny větrat, aby zjemněla, Taky ale platí, že úplně první část destilátu by se měla vylít, tam je metanolu hodně i tak a to i kvůli chuti, obsahuje ještě další zdravotně i chuťově škodlivé látky. Stejně tak, jako konec destilátu, ten obsahuje zase škodlivé vyšší alkoholy a jiné látky s vyšší teplotou varu. Mimochodem ty jsou možnou příčinou zakalování pálenky při ředění, tyto látky jsou v etanolu neboli lihu rozpustné, ve vodě ale už ne a po naředění z roztoku vypadávají. Ale asi pokud to nebude zvlášť hnusný kvas nebo zvlášť exotická surovina nebo nějaké netypické kvasinky, i bez mědi asi nebude obsah metanolu v pálence nějak kritický.