Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Já jsem na 120 bečku použil asi zhruba 12 kg obilí,12kg cukru,kvasnice za 2-3 kačky.Někdo přidává 2kg citronů.
Postup:
1-obilí se propere(je v tom hroznej bordel),do bečky
2-rozpustíme cukr ve vodě,rozpouštěl jsem v horké vodě,do bečky
3-připravíme kvasnice(ženský znaj-vlažná voda,trochu cukru),do bečky
4-někteří přidávají na plátky nařezané citróny bez kůry
5-dolijeme vodu(asi 10cm od vrchu)
Kvas by měl zrát asi 6 týdnů,ale to záleží na teplotě,takže u mě to bylo tak 8.Pokud jdou bubliny,tak ještě vydržet.
Pálí se jen šťáva bez zrní.Zrní se opět zalije vodou s cukrem ve stejném množství.Celý proces se opakuje celkem 3x.
Takže čekáme na akce a kupujeme pouze cukr.Pozor na ty kvasnice,nesmí přijít do horké vody,jinak se zničí.
Jestli jsem na něco zapoměl,tak se omlouvá.Návodů je mnoho,proto i tento může mít nějaké odlišnosti.
Ředíme na 50,51 kojeneckou vodou.Takto byste měli vyrobit asi 10-12litrů.
Nevím jestli je toto návod na žitnou,protože já jsem použil pšenici.V podstatě se prý dá použít cokoliv co kvasí.(chleba,brambory aj.)
Hodně štěstí a litrů při pálení.
Pokud máte jiné návody,tak se připojte.díky