Oskerušový kvas není zdaleka tak stabilní, abyste si mohl dovolit ho pálit po tak dlouhé době po založení, což bylo jistě na konci září. Nicméně přídavkem cca 5 kg cukru / 220 l kvasu jste to zachránil v tom smyslu, že kvas nezoctovatěl, což by se stalo, pokud byste toto množství cukru nepoužil. Asi se Vám zdá, že je destilát i po naředění poněkud lihovatý a nenacházíte tam ty chuťové vjemy, které nepochybně znáte z koštů ve Tvarožné Lhotě (letos tam bude košt oskeruší 2.4.). Situace není tak beznadějná, věřte mi, že se to za rok opravdu zlepší. Pro příště, dávejte na 45 kg dobře vyzrálých, tj zhnědlých a měkkých oskeruší, stopek zbavených, max. 0,5 kg cukru a zajeďte do palírny nejdéle za 2 měsíce po založení, neprohloupíte. slosar-petr@seznam.cz